Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Вісник Миргородської ОДПІ. Лютий 2013

СПАДЩИНА, УСПАДКОВАНА НЕРЕЗИДЕНТОМ, ОПОДАТКОВУЄТЬСЯ ЗА СТАВКАМИ ВИЗНАЧЕНИМИ КОДЕКСОМ ТА НЕ ПІДЛЯГАЄ ДЕКЛАРУВАННЮ

Фізична особа-нерезидент, яка отримала спадщину (подарунок) від фізичної особи-резидента, зобов’язана сплатити податок на доходи фізичних осіб до нотаріального оформлення успадкованого (подарованого) об’єкта за ставкою 15%. До доходів які перевищують десятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року, застосовується ставка 17 відсотків, передбачено  Податковим кодексом України.

Обов’язок платника податку-нерезидента щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо нерезидентом податок на доходи фізичних осіб сплачено до нотаріального оформлення об’єктів спадщини (подарунків).

НОВІ СЕРВІСИ ПОДАТКОВОЇ ПРИЗВЕДУТЬ ДО ЗМЕНШЕННЯ ПЕРЕВІРОК СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ.

Запровадження електронної контрольної стрічки реєстраторів розрахункових операцій та модемів, призначених для передачі копій сформованих розрахункових документів і фіскальних звітних чеків у електронній формі дротовими або бездротовими каналами зв'язку до органів державної податкової служби є позитивною тенденцією до спрощення документообігу. Адже вводиться нова, більш зручна форма звітності, що дасть можливість суб'єктам господарювання не друкувати на папері і не зберігати протягом 3 років паперову контрольну стрічку.

З введенням нового сервісу кількість перевірок не збільшиться.

Для зручності громадян на час кампанії декларування запроваджено спеціальний режим роботи податківців

Індивідуальну консультацію щодо порядку заповнення та подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи громадяни можуть отримати  в Центрі обслуговування платників податків Миргородської об’єднаної державної податкової інспекції за адресою:  вул. Кашинського, 26  та  за телефонами: 5-53-38, 5-50-59.

Для зручності запроваджено спеціальний режим роботи податківців, а саме передбачено можливість приймання декларацій у вечірні години щоденно до 20-00 та у вихідний день - суботу з 9-00 до16-00.

ПОДАТКОВА ЗВІТНІСТЬ В ЕЛЕКТРОННОМУ ВИГЛЯДІ - ЦЕ ЗРУЧНО

Відтепер податкову звітність в електронному вигляді  зможуть подавати всі платники податків. Для підвищення ефективності обслуговування платників податків  з надання послуг електронного цифрового підпису спрощено процедуру реєстрації користувачів. Замість заяви-приєднання до договору  «Про надання послуг ЕЦП »  та заяви на реєстрацію для отримання посиленого сертифіката відкритого ключа для фізичних осіб та приватних підприємців введено один документ «Реєстраційну картку».

В електронному вигляді реєстраційну картку та зразок її заповнення розміщено на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД ДПС сайт http://www.cskidd.go...>www.cskidd.gov.ua, а також можна ознайомитися в Центрі обслуговування платників податків Миргородської об’єднаної державної податкової інспекції за адресою: м.Миргород, вул. Кашинського,26.

Ключі цифрового підпису можна  отримати за адресами:

ДПІ у м. Полтаві
м. Полтава, вул. Фрунзе, 155, к.1, щоденно з 9-00 до 20–00 години, вихідні дні – субота, неділя;

Кременчуцька ОДПІ
м. Кременчук, вул. Жовтнева, 43, к. 205, понеділок-четвер з 9-00 до 20-00, п’ятниця з 9-00 до 18-45, вихідні дні – субота, неділя;

Лубенська ОДПІ
м. Лубни, вул. Ярослава Мудрого, 21, Центр обслуговування платників податків Лубенської ОДПІ, секція № 4, понеділок - четвер – з 9-00 до 20-00, у п’ятниця – з 9-00 до 18-45, вихідні дні – субота, неділя.

ПОСЛУГА ЕЛЕКТРОННОГО ЦИФРОВОГО ПІДПИСУ НАДАЄТЬСЯ БЕЗКОШТОВНО.

1 березня 2013

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Вісник Миргородської ОДПІ. Лютий 2013

ПРО ПОДАТОК НА НЕРУХОМЕ МАЙНО, ВІДМІННЕ ВІД ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

Відповіді на запитання журналістів щодо запровадження нового місцевого податку, надав Павло Васильович Ільченко, заступника начальника Миргородської об’єднаної державної податкової інспекції, під час проведення інтерв’ю.

Павле Васильовичу, основне питання яке турбує наших громадян – це хто буде платником податку на нерухоме майно?

Відповідно до Податкового кодексу України з 1 січня 2013 року запроваджено новий місцевий податок податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. До платників податку віднесено власників об'єктів житлової нерухомості: фізичні особи - громадяни, юридичні особи - організації, створені та зареєстровані у встановленому порядку, а також нерезиденти.

Яка нерухомість підлягає оподаткуванню?

Податком на нерухомість оподатковуватиметься житлова площа нерухомості, а саме: будівлі, віднесені до житлового фонду, дачні та садові будинки, квартири, кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах ( квартира, в якій мешкають двоє чи більше квартиронаймачів).

Податковим кодексом  також чітко визначено перелік об’єктів житлової нерухомості, яка не підлягатиме оподаткуванню:

Об'єкти житлової нерухомості, які перебувають у власності держави або територіальних громад (їх спільній власності).

Будівлі дитячих будинків сімейного типу.

Садові та дачні будинки, але не більше одного такого об'єкта на одного платника податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Об'єкти житлової нерухомості, що належать родинам, які виховують трьох і більше дітей (включаючи усиновлених), але не більше одного такого об'єкта на родину.

Гуртожитки.

Об'єкти житлової нерухомості, які розташовані в зонах відчуження або безумовного (обов'язкового) відселення Відповідно до  Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи»

Хочу зазначити , що податок на нерухоме майно не вплине на  фінансовий стан більшості українців і не торкнеться малозабезпечених верств населення. Податковим кодексом передбачено пільги зі сплати податку: квартира площею до 120 кв.м. та житловий будинок на 250 кв.м. не оподатковуються.

Давайте уточнимо, якщо громадянин має у власності квартиру 130 кв.м., чи означає це, що на дану квартиру не поширюється пільга, по скільки вона більша 120 кв. м.?

Пільга поширюється на об’єкти, незалежно від їх площі. В даному випадку податок буде нарахований на так би мовити  «зайву» нерухомість, яка складає 10 кв.м.

Таке зменшення  податку надається платнику один раз на рік і тільки по одному об’єкту нерухомості у якій фізична особа зареєстрована, або за вибором платника.

Наприклад, якщо людина має у власності дві квартири або квартиру і житловий будинок, то пільга  надається тільки по одному об’єкту за вибором платника.

А якщо житловий будинок в 320 кв.м. знаходиться у власності двох осіб. Одному належить 100 кв. м., а другому 220. Хто в даному випадку буде платником?

Якщо у них у власності відсутня інша нерухомість, то вони обоє мають право на пільгу при сплаті податку. Адже пільга надається конкретному громадянину на ті житлові метри, якими він володіє.

Тоді поясніть таку ситуацію. У фізичної особи  дві квартири: 50 і 60 кв.м. В сумі це виходить 110 кв.м. Це менше, чим пільгові 120 квадратів. В такому випадку фізична особа не платить за обидві квартири?

Пільга надається тільки на один об’єкт нерухомості. В даному випадку громадянин має право вибрати пільгу по більшій площі, 60 кв.м. За другу квартиру сплачуватиметься податок.

Хто буде розраховувати суму податку на нерухомість та на підставі яких даних?

Податкові органи до 1 липня поточного року нарахують суму податку для фізичних осіб і надішлють за місцезнаходженням об'єкта житлової нерухомості податкове повідомлення-рішення про суму податку, що підлягає сплаті, з зазначенням платіжних  реквізитів.

На відміну від фізичних осіб юридичні особи самостійно обчислюють суму даного податку станом на 1 січня звітного року і до 1 лютого цього ж року подають декларацію до податкового органу за місцезнаходженням об'єкта оподаткування.

Ще одне важливе питання для населення: за якими ставками сплачуватиметься  податок?

Перш за все наголошую, що ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, встановлюються  місцевими радами і пов'язані з мінімальною заробітною платою, яка щорічно визначається Законом України про Державний бюджет України на відповідний рік.

Із 1 січня 2013 року мінімальна заробітна плата  встановлена в сумі 1147 гривень.

По місту на 2012 рік  для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м. та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв. м, - ставка встановлена  1% від розміру мінімальної заробітної плати ( це 11 грн. 47 коп. за 1 кв. м.);

Для квартир, житлова площа яких перевищує 240 кв. м. та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 кв. м., -  ставка встановлена 2,7 % від розміру мінімальної заробітної плати (це 30 грн. 97 коп.).

В який термін необхідно сплачувати податок?

Фізичні особи сплачують даний податок протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення, а юридичні - щоквартально, до 30 числа місяця,  що наступає за звітним кварталом, тобто до 30 квітня, 30 липня, 30 жовтня та 30 січня наступного року.

Крім того, користуючись нагодою, хочу нагадати громадян, що в Україні з 1 січня 2013 року розпочалася кампанія декларування доходів, яка триватиме до 1 травня. За цей період громадяни зобов’язані подати податкову декларацію до податкового органу в разі отримання в 2012 році доходів, з яких не було сплачено податок на доходи фізичних осіб.

Індивідуальну консультацію можна отримати в Центрі обслуговування платників податків Миргородської об’єднаної державної податкової інспекції за адресою: вул. Кашинського, 26 та за телефонами: 5-21-60, 5-53-38, 5-50-59, 5-26-65.

До речі, для того, щоб громадяни могли з'ясувати усі незрозумілі питання, заповнити та подати декларацію, запроваджено спеціальний режим роботи податківців, а саме передбачено можливість приймання декларацій у вечірні години щоденно до 20-00 та у вихідний день - суботу з 9-00 до16-00.

З початку деклараційної кампанії за роз’ясненнями звернулося 158 громадян.

1 березня 2013

ОДПІ ВМРРЗГ, користувач 1ua
ВМРРЗГ ОДПІ
Тема: Вісник Миргородської ОДПІ. Лютий 2013

==================================
Вісник Миргородської ОДПІ
Лютий 2013

ПЛАТНИКАМ ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ У МИНУЛОМУ РОЦІ ВІДШКОДОВАНО ПОНАД 24 МЛН. ГРН.

Протягом 2012 року суб’єктами господарювання регіону заявлено до відшкодування на поточний рахунок та в рахунок майбутніх платежів податку на додану вартість на суму 25,1 млн. грн.

За результатами проведених податківцями перевірок упереджено заявлену суму бюджетного відшкодування майже на 0,8 млн. грн.

Платники, які відповідають критеріям, визначеним у Податковому кодексі України на можливість автоматичного відшкодування податку на додану вартість, в регіоні відсутні.

ПРАЦІВНИКИ МИРГОРОДСЬКОЇ ОДПІ ЗА ПІДСУМКАМИ ФІНАЛЬНОЇ ГРИ «ОБЛАСНОГО ТУРНІРУ З ВОЛЕЙБОЛУ СЕРЕД ОРГАНІВ ПОДАТКОВОЇ СЛУЖБИ ПОЛТАВЩИНИ» ПОСІЛИ ПОЧЕСНЕ ІІІ МІСЦЕ

Днями у спорткомплексі УМВС у Полтавській області відбувся вирішальний етап волейбольних змагань серед працівників органів податкової служби Полтавщини. Цікавою та динамічною грою вболівальників порадували збірні команди Державної податкової інспекції у місті Полтаві, обласної державної податкової служби, Миргородської об’єднаної державної податкової інспекції та Хорольської міжрайонної державної податкової інспекції.

За підсумками фінальної гри у завзятій боротьбі перемогу одержала команда державної податкової інспекції у місті Полтаві. Друге місце дісталося команді Державної податкової служби у Полтавській області. Команда Миргородської об’єднаної державної податкової інспекції посіла почесну третю сходинку.

Переможців нагородили почесними відзнаками та подарунками

ПОДАТКІВЦІ МИРГОРОДЩИНИ ПРОТЯГОМ МИНУЛОГО РОКУ ЛЕГАЛІЗУВАЛИ 101 НАЙМАНОГО ПРАЦІВНИКА

Про це заявила перший заступник начальника Миргородської ОДПІ Наталія Молочко.

Вона зазначила, що в 2012 році під контролем податкового органу було проведено комплекс заходів, пов'язаних з легалізацією заробітної плати населення регіону. Їх актуальність полягала в тому, що окремі приватні підприємці ухиляються від сплати податків, обов’язкових платежів та порушують трудове законодавство. І тут ми працювали в тісній зв'язці з органами влади, а також з іншими контролюючими та правоохоронними органами.  В результаті спільних дій робочою групою по легалізації заробітної плати та зайнятості населення проведено 42 рейдів, виявлено 101 найманих працівників, які працювали без належного оформлення. Бюджети додатково отримали 16,9 тис. грн. податку на доходи фізичних осіб.

МАЙЖЕ 11 МЛН. ГРН. ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ ВІДШКОДОВАНО ПЛАТНИКАМ

У 2012 році платникам відшкодовано майже 10,7 млн. грн. податку на додану вартість. Це на 84,3 тис. грн. більше, ніж у 2011 році. В автоматичному режимі  бюджетне відшкодування ПДВ не проводилося.

Загалом протягом 2012 року зібрано 78,3 млн. грн. ПДВ. Порівняно з 2011 роком збір податку збільшився на 10,7 млн. грн. Таким результатам сприяли заходи з детінізації економіки, зростання обсягів виробництва у промисловості та роздрібного товарообігу.

ОТРИМАНО ПОЗИТИВНИЙ РЕЗУЛЬТАТ ВІД СПІЛЬНОЇ СПІВПРАЦІ

Нещодавно в приміщенні Миргородської ОДПІ відбулася спільна нарада з питань підведення підсумків спільних заходів щодо примусового виконання рішень судів про стягнення активів на користь держави за позовами ДПС за 2012 рік, визначення основних напрямків співпраці на І квартал 2013 року та перспектив завершення виконавчих проваджень, в т.ч. які перебувають на виконанні понад 6 місяців.

В нараді взяли участь: Молочко Н.В. – в. о. начальника Миргородської ОДПІ Полтавської області ДПС, Ільченко П.В. – заступник начальника МОДПІ Полтавської області ДПС, Поцяпун В.М. – начальник Миргородського міськрайонного управління юстиції, Шелест Н.Н.- начальник відділу державної виконавчої служби Миргородського МРУЮ, представники від прокуратури, пенсійного відділу,  міської ради та спеціалісти податкового органу.

Як зазначила Наталія Молочко, результати тісної співпраці дали позитивні моменти і перш за все – постійне зростання обсягу надходжень по заборгованості за судовими рішеннями, прийнятими на користь держави. Так, протягом 2012 року, за результатами проведених заходів надійшло коштів до бюджету в сумі 357,3 тис. грн. Фактично закрито 9 виконавчих проваджень.

Водночас учасниками наради відмічалося про певні складнощі при виконанні судових рішень, а саме – відсутність ліквідного майна боржників, оскарження боржниками кожного етапу виконавчого провадження, наявність двоякої судової практики у задоволенні подань державних виконавців.

По підсумках наради прийнято рішення щодо подальшої співпраці по стягненню коштів з боржників.

У СІЧНІ 2013 РОКУ ПЛАТНИКИ РЕГІОНУ СПЛАТИЛИ ДО ЗВЕДЕНОГО БЮДЖЕТУ 40,5 МЛН. ГРН. ПОДАТКІВ

Зокрема, до місцевих бюджетів Миргородського району у січні поточного року надійшло 3,3 млн. грн. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 33,2 відсотка.

СЕРВІСНІ НОВАЦІЇ СТИМУЛЮВАТИМУТЬ ЗРОСТАННЯ КІЛЬКОСТІ ПІДПРИЄМЦІВ «СПРОЩЕНЦІВ»

З 1 січня 2013 року для платників 5-ої групи знижено ставку єдиного податку з 10% та 7% до 7% та 5% відповідно. Платники 2-ої групи подаватимуть звітність раз на рік, а не щоквартально.

Крім того, запрацювали нові сервіси для всіх спрощенців. Так, заяви про перехід на спрощену систему приймаються відтепер в електронному вигляді. Також дозволено протягом звітного року змінювати групу та ставку податку.

У стадії розробки ще один інноваційний сервіс – очікується, що незабаром книгу обліку доходів підприємці зможуть вести також в електронному вигляді. При цьому буде додано функцію автоматичного формування звіту на підставі даних книги. Податківці сподіваються, що такі новації у спрощеній системі оподаткування, стимулюватимуть зростання кількості індивідуальних підприємців.

Протягом 2012 року чисельність спрощенців на Миргородщині зросла майже на 13%. Підприємці не тільки зросли у кількості, а й значно збільшили сплату єдиного податку до місцевих бюджетів. Зокрема, в січні 2013 року ця категорія платників Миргородщини сплатила 938,9 млн. грн. або в чотири рази більше ніж за відповідний період минулого року.

СТАТУС ВЕЛИКИХ ПЛАТНИКІВ В РЕГІОНІ У МИНУЛОМУ РОЦІ МАЛИ 3 СУБ’ЄКТА

Відповідно до встановлених критеріїв відбору статус великих платників податків в 2012 році мали 3 суб’єкта господарювання – ПАТ «Миргородський завод мінеральних вод», ПРАТ “Пласт” та ПРАТ «Миргородкурорт».

ЗА 2012 РІК ДО ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ ВЕЛИКИМИ ПЛАТНИКАМИ СПЛАЧЕНО ПОДАТКІВ НА 91,6 МЛН. ГРН., ЩО НА 16,2 МЛН. ГРН. БІЛЬШЕ НІЖ ЗА 2011 РІК.

Пільгами в оподаткуванні скористалися 446 платників

Податківцями щоквартально проводиться аналіз зведених звітів про втрати бюджету внаслідок пільгового оподаткування. В минулому році за результатами проведеного аналізу встановлено, що всього в інспекції пільгами в оподаткуванні скористалося 446 суб’єктів господарювання, у тому числі 445 юридичних та 1 фізична особи по трьох податках: податку на додану вартість, податку на прибуток та платі за землю на загальну суму 228,6 млн. грн.

Найбільші обсяги пільг використані по податку на додану вартість – 215,8 млн. грн. або 94,4% загального обсягу наданих пільг, податку на прибуток – 8,4 млн. грн. або 3,7%, платі за землю – 4,4 млн. грн. або 1,9%. Пільги по державному бюджету склали 221,4 млн. грн. або 96,8% загального обсягу наданих пільг, по місцевих бюджетах – 7,2 млн. грн. або 3,2%.

Працівниками інспекції перевірено 8  підприємств, які  скористалися пільгами. Порушення податкового законодавства у частині використання пільг встановлено по 4 суб’єктах господарювання, чим упереджено необґрунтоване використання пільг та їх нецільове використання на суму  430,9 тис. грн.

ПОНАД 1,0 МЛН. ГРН. СПЛАЧЕНО ЗА ПЕРШУ РЕЄСТРАЦІЮ ТРАНСПОРТНОГО ЗАСОБУ

Протягом минулого року податківці здійснювали контроль за сплатою юридичними та фізичними особами збору за першу реєстрацію транспортного засобу. З цією метою налагоджено співпрацю з районними відділами реєстраційно-екзаменаційної Державної автомобільної інспекції щодо отримання інформації про придбані та поставлені на облік транспортні засоби.  Всього за 2012 рік  до бюджету надійшло 1,23 млн. грн. податку за першу реєстрацію транспортного засобу.

ВСЕ ПРО ДЕКЛАРУВАННЯ СВОЇХ ДОХОДІВ ГРОМАДЯНАМИ ПІД ЧАС ІНТЕРНЕТ-КОНФЕРЕНЦІЇ

Миргородською об’єднаною державною податковою інспекцією 19 березня 2013р. з 15-00 до 16-00 години буде проведено для платників податків Інтернет-конференцію на тему: Деклараційна кампанія 2013.

З платниками податків спілкуватимуться Наталія Молочко - перший заступник начальника Миргородської ОДПІ Полтавської області ДПС та керівні спеціалісти податкової інспекції шляхом підключення на сайт Миргородської ОДПІ, логін Skype: dpi1620, e-mail: dpi1620@ukr.net.

Для отримання оперативної відповіді просимо Вас завчасно надіслати свої запитання на електронну адресу: dps1620@ukr.net або зателефонувати 5-26-65.

БЮДЖЕТ МІСТА ЗА СІЧЕНЬ ОТРИМАВ 5 МЛН. ГРН.

До міського бюджету за січень місяць поточного року платники податків сплатили 5,0 млн. грн., що на 29% або на 1,1 млн. грн. більше рівня відповідного періоду минулого року.

Найбільш суттєвий ріст склав податок на доходи фізичних осіб, якого надійшло 3,3 млн.грн. Проти 2012 р. надходження зросли на 23,3% або на 620,0 тис.грн.

ТИМ, ХТО УХИЛЯЄТЬСЯ ВІД СПЛАТИ ПОДАТКІВ ПЕРЕВІРКИ НЕ УНИКНУТИ

Єдиним принципом відбору платників до перевірки є наявність у їхній господарській діяльності ризиків несплати або сплати не в повному обсязі  платежів до бюджету. Такий підхід в організації контрольно-перевірочної роботи веде до значного зменшення кількості планових перевірок.

Так за 2012 рік із загальної кількості 4827 зареєстрованих суб’єктів підприємницької діяльності - фізичних осіб за результатами проведеного аналізу до плану-графіку перевірок включено лише 26 суб’єктів господарювання, які маючи значні обсяги  результатів здійснення господарської діяльності, високий рівень витрат  сплачували незначні суми податку на доходи фізичних осіб.

За результатами перевірок до бюджету додатково донараховано майже 1,0 млн. грн. податку.

ПОДАТКІВЦЯМИ МИРГОРОДЩИНИ ЗА МИНУЛИЙ РІК НАДАНО ПОНАД 8,0 ТИСЯЧ КОНСУЛЬТАЦІЙ

Більшість консультацій, які надавалися платникам, стосувались адміністрування податку на доходи фізичних осіб, а саме: порядку заповнення декларації про майновий стан і доходи, податкового розрахунку за формою 1-ДФ, застосування податкової соціальної пільги, оподаткування доходів фізичних осіб, які здійснюють діяльність на загальній системі оподаткування.

Також часто з запитами зверталися суб’єкти підприємницької діяльності, які перебувають на спрощеній системі оподаткування. Їх, в основному, цікавили порядок заповнення декларацій, розподіл за групами спрощеного оподаткування, внесення змін до Свідоцтва платника єдиного податку.

ПРО НОВИЙ МІСЦЕВИЙ ПОДАТОК ЙШЛОСЯ НА ЗАСІДАННІ КРУГЛОГО СТОЛУ

Нещодавно в приміщенні Миргородської ОДПІ відбулося засідання «круглого столу» з секретарями сільських та селищних рад, представниками громадських організацій, та правоохоронних органів. До розгляду було запропоновано тему: «Запровадження з 1 січня 2013р. податку на нерухоме майно».

Відкриваючи засідання, Наталія Молочко, в.о. начальника Миргородської ОДПІ Полтавської області ДПС, відзначила, що з 1 січня 2013 року Податковим кодексом України запроваджено новий податок, а саме податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Порядок справляння якого визначено ст. 265  Кодексу. Податок на нерухоме майно є місцевим податком, надходження від якого зараховуються до місцевого бюджету.

Також звернула увагу присутніх на те, що платники податку на нерухоме майно являються як фізичні так і юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової нерухомості. Об'єктом оподаткування є житлова нерухомість. Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року.  Юридичні особи самостійно на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об'єкт, обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року і до 1 лютого 2013 року подають  декларацію до податкових органів за місцезнаходженням об'єкта оподаткування.

За словами в.о. начальника інспекції, для фізичних осіб Податковим кодексом передбачено ряд пільг. Так, не оподатковуватимуться квартири та житлові будинки, площа яких не перевищує 120 м. кв. та 250 м. кв. відповідно.

Причому така пільга надається один раз на рік і лише по одному об'єкту нерухомості де платник податку зареєстрований, або за його вибором до будь-якого іншого об'єкту нерухомості, який знаходиться у власності за інші доведеться сплачувати податок.

Представники громадських організацій цікавилися ставками податку на нерухоме майно. Як було відмічено, ставки по даному податку встановлюють сільські, селищні, міські органи влади. Так, за кожен квадратний метр понад пільгову площу для квартир житловою площею від 120 до 240 квадратних метрів і будинків житловою площею від 250 до 500 квадратних метрів ставка податку складає  1% мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня поточного року. Для квартир житловою площею більше 240 квадратних метрів і будинків житловою площею більше 500 квадратних метрів визначена ставка у розмірі 2,7 % мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня поточного року.

По закінченню, Наталія Молочко нагадала, що з 1 січня 2013 року стартувала кампанія декларування доходів, одержаних громадянами в 2012 році і закликала громадян подати декларації про доходи в термін до 1 травня 2013 року.

ЮРИСТАМИ МИРГОРОДЩИНИ В МИНУЛОМУ РОЦІ У СУДАХ ВИГРАНО 209 СПРАВ

Задоволено позовів майже на 65,0 млн. грн. Такого результату вдалося досягти за рахунок злагодженої роботи структурних підрозділів податкової, від якої залежить якість зібраних матеріалів та доказів, позитивний імідж, як інспекції, так і її фахівців.

Поряд з цим податкова служба створюючи нові сервіси для суб’єктів господарювання продовжує спрямовувати платників податків на добровільному виконанні своїх обов’язків перед бюджетом та досудовому врегулюванню суперечок.

БЕЗКОШТОВНИЙ СЕМІНАР ДЛЯ НОВОСТВОРЕНИХ ПЛАТНИКІВ ПОДАТКУ ПРИВАТНИХ ПІДПРИЄМЦІВ

27 лютого 2013 року о 14-00 в актовому залі Миргородської об’єднаної державної податкової інспекції  буде проведено для новостворених приватних підприємців семінар – практикум (тренінг).

Тема семінару:

§   Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження підприємницької діяльності відповідно до Податкового кодексу України.

§   Порядок заповнення платіжних документів  на сплату платежів до бюджету.

§   Узагальнюючі податкові роз’яснення.

§   Деклараційна кампанія -2013.

§   Запровадження податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

§   Переваги подання звітності в електронному вигляді та можливість безкоштовного отримання електронного цифрового підпису.

§   Щодо упередження фактів виплати заробітної плати «в конвертах».

§   Порядок звернення громадян до податкових органів. Доступ до публічної інформації.

§   Відповідальність за порушення СГД податкового законодавства.

§   Антикорупційний проект «Пульс податкової».

§   Інші питання.

Свої запитання повідомте за телефоном:  5-26-65.

УВАГА! ГАРЯЧА ЛІНІЯ З ПИТАНЬ ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА.

28 лютого 2013 року з 10.00 до 11.00 буде проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з Наталією Володимирівною Молочко, першим заступником начальника Миргородської об’єднаної державної податкової інспекції на тему:

Порядок декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2012 року. Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Доступ до публічної інформації та розгляд звернень громадян.  Нові сервіси для платника податків.

Дзвінки прийматимуться за телефоном: 5-52-61.

НАЛЕЖНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ ПЛАТНИКІВ – ОДНА З УМОВ ДОБРОВІЛЬНОЇ СПЛАТИ ПОДАТКІВ

З моменту відкриття Центру обслуговування платників податків при Миргородській ОДПІ фахівцями інспекції надано понад 60,0 тисяч адміністративних, інформаційних послуг та прийнято вхідної кореспонденції.

Так, найбільша їх частина – 18,0 тисяч – це надані інформативні послуги, 16,7 тисяч – приймання податкової звітності, 14,7 тисяч – прийом вхідної кореспонденції, 2,6 тисяч – видача свідоцтва про сплату єдиного податку суб'єктами господарювання, 2,4 тисячі – видача картки платника податків  та інше.

З 1 СІЧНЯ ПОТОЧНОГО РОКУ РОЗПОЧАЛАСЯ КАМПАНІЯ ДЕКЛАРУВАННЯ ДОХОДІВ ОТРИМАНИХ ГРОМАДЯНАМИ ПРОТЯГОМ 2012 РОКУ.

Для зручності громадян запроваджено спеціальний режим роботи податківців, а саме передбачено можливість приймання декларацій: у вечірні години щоденно до 20-00 та у вихідний день - суботу з 9-00 до16-00.

Індивідуальну консультацію щодо порядку заповнення та подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи громадяни можуть отримати в Центрі обслуговування платників податків за адресою: вул. Кашинського, 26 або за телефонами: 5-53-38, 5-50-59.

Про деклараційну кампанію дізнавайтеся з офіційних джерел інформації

Інформацію про порядок декларування доходів можна отримати на офіційному веб-порталі Державної податкової служби України та субсайтах регіональних органів, де створено окремий розділ під назвою „Декларування громадянами майнового стану і доходів”. Тут розміщено всі необхідні нормативно-правові акти, якими регулюється порядок оподаткування доходів фізичних осіб, форма річної податкової декларації, зразок її заповнення, консультації та коментарі з питань декларування доходів.

Звертаємо увагу громадян, що деклараційна кампанія триватиме до 1 травня 2013 року.

НЕ ЗВОЛІКАЙТЕ З ПОДАННЯМ ДЕКЛАРАЦІЇ!

'ПУЛЬС ПОДАТКОВОЇ' – СЕРВІС, ЯКИЙ ПРАЦЮЄ ДЛЯ ПЛАТНИКА

З метою опрацювання інформації, яка надходить від платників податків щодо неправомірних дій або бездіяльності працівників податкових органів, Державна податкова служба запровадила сервіс 'Пульс податкової'.

За підсумками минулого року в цілому по Україні на Сервіс  звернулось 2872 платника.

Пульс податкової - це гаряча телефонна лінія, що працює цілодобово, з 8-30 до 19-30 за номером: (044) 284-00-07

ПЛАТНИКАМ ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ МАЮТЬ МОЖЛИВІСТЬ ПРОВОДИТИ ВІДШКОДУВАННЯ В АВТОМАТИЧНОМУ РЕЖИМІ.

Протягом 2012 року суб’

1 березня 2013


1


  Закрити  
  Закрити